Bordeaux.

Strandvin i slottsmiljö.

Bordeaux är Frankrikes största och kanske världens mest kända vinområde. Utöver magnifika viner är de ståtliga slotten väl värda ett besök. För drygt 150 år sedan gjordes den första klassificeringen av vinslotten i Médoc och Sauternes (samt ett i Graves). Slotten som fick den högsta kvalitetsklassen, Ch. Margaux, Ch. Latour, Ch. Lafite Rothschild samt Ch. Haut-Brion, är berömda än idag. För de söta vita Sauternesvinerna, gjord på druvor angripna av ädelröta, erhöll Ch. d´Yquem den högsta klassen.

Det finns 57 appellationer i regionen och de röda vinerna står för största delen av produktionen. Fjorton druvsorter är tillåtna men i praktiken används 8 av dessa. Floden Gironde mynnar ut i Garonne och Dordogne och delar regionen i 2 delar, den västra och östra stranden. Här råder kustklimat med milda vintrar, varma somrar och friska vindar från Atlanten.

Saint-Émilion och Pomerol är kända distrikt på den östra stranden, där Merlot och Cabernet Franc härskar i den leriga och kalkstenshaltiga jorden. Cabernet Sauvignon har sin hemvist i en grusblandad jordmån på den västra stranden och här finns kända områden som Médoc, Graves och Sauternes. Haut-Médoc, södra delen av Médoc, anses av många som ett av de bästa vinområdena. Entre-deux-Mers, beläget mellan de 2 floderna, producerar vita, torra och friska viner.