Chablis.

Frostvarning.

Appellationen Chablis i Bourgogne har en total areal om ca 5.000 hektar med fyra klassificeringar: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru och Chablis Grand Cru. Floden Serein delar Chablis i 2 delar, som benämns den högra och vänstra stranden.

Chablis är den största appellationen med ca 3500 hektar och fick sin appellation redan 1938. På en sluttning nordöst om byn, med sydväst exponering, ligger de bästa lägena med Grand Cru status omfattande endast lite mer än 100 hektar. De heter: Les Clos, Blanchots, Valmur, Vaudésir, Grenouilles, Les Preuses och Bougros. Moutonne benämns ibland också, men det är ingen egen Grand Cru utan tillhör områdena Vaudésir och Les Preuses. Odlingslotterna är mycket små och eftertraktade.

Terroir med den kalkhaltiga leran, den sk Kimmeridge leran, och det svala klimatet ger givetvis sin påverkan på Chardonnay-druvan och vinet. En liknande jordmån finns även i Champagne och är en blandning av kalkstensrik jord med lera och fossilliserad ostronskal. Alla Grand Cru och Premier Cru är planterade på denna jordmån som ger en karakteristisk mineralkaraktär och en mycket fin syra till vinerna. Trots att somrarna kan vara mycket varma märks det nordliga klimatet tydligt och knopparna hotas ibland av frost på våren. Ett av vinböndernas största bekymmer här är att skydda sig från frosten.