Languedoc.

Garriguens hemtrakter.

Languedoc är idag ett av Frankrikes mest spännande vinområde och här produceras soldränkta och örtiga viner. Languedoc är varmt, torrt, kargt och mycket vackert. Solen skiner ca 300 dagar per år och det blåser mycket, vilket torkar ut marken. Vegetationen är därför till stor del lågväxande och “Garrigue”, ett samlingsord för buskvegetationen av vilda örter, präglar landskapet.

Det är ett stort vinområde med ett antal appellationer och jordmånen är givetvis skiftande. Genomgående är att jordarna är magra, ofta med ett stort inslag av skiffer, som plågar vinrankorna att producera druvor med koncentration, mineral och härlig syra.

Värmen och torkan underlättar inte livet för vinrankorna men ger underverk för resultatet. Det odlas en del lokala druvor som Piquepoul, Cabas samt Macabeo och klassiska druvor som Carignan och Grenache.

En ny generation vinmakare har under de senaste 10-15 åren höjt kvaliteten märkbart och antalet ambitiösa och skickliga odlare ökar stadigt. Många av dessa har en ambition att göra ärliga viner utan kemiska tillsatser varken på fälten eller i vinerna. Man värnar de gamla druvsorterna, men tänker också nytt och experimenterar samtidigt med nya druvblandningar.