Château de Beaucastel.

En vacker familjehistoria.

Château de Beaucastel har en anrik historia och de excellenta vinerna är kända över hela världen. Så tidigt som på mitten av 1500-talet förvärvade Pierre de Beaucastel en del av vinmarken. Herr Tramier drev vingården i början av 1900-talet och togs över av hans svåger Pierre Perrin, som utvecklade verksamheten framgångsrikt tills 1978 då sonen Jacques fick axla rodret.

Den vackra familjehistorien med Perrin fortsätter med bröderna Jean-Pierre och Francois som idag driver verksamheten i Courthézon tillsammans med nästa generation. Vinodlingarna omfattar runt 100 hektar, fördelat på Châteauneuf-du-Pape och Côtes du Rhône. Familjen har odlat organiskt sedan 1950-talet och biodynamiskt sedan 1974.

Beaucastels terroir är märkt av Rhônes framfart. Jordmånen består av sandjord täckt av de karakteristiska rullstenarna, “galets roulés”, som magasinerar värmen från solen på dagen och återbringar den till vinstockarna på natten. Den porösa jorden med stora inslag av fossil och de relativt stora temperaturskillnaderna bidrar till vinernas fina mineralitet.

Strax utanför appellationsgränsen för Châteauneuf-du-Pape finne en lieu-dit som heter Coudoulet. Här har familjen Perrin omkring 30 hektar odlingar vars druvor används till deras Côtes du Rhône viner. Området benämns ofta “Baby Châteauneuf-du-Pape”, då jordmånen liknar den som finns i Beaucastel.