Château Viranel.

Livsval med passion.

I det vackra Saint-Chinian i Languedoc finner vi familje-gården Viranel. Gården har anor från 1500-talet och har sedan dess gått i arv generation efter generation. Idag drivs gården av bröderna Arnaud och Nicolas, två passionerade, livsglada karaktärer som brinner för sitt livsval. De hade båda tankar på att syssla med annat än vin i livet, men passionen och längtan blev för stor.

Fadern Gérard tog över gården i mitten av 80-talet och buteljerade sitt första egna vin 1987. Tidigare hade gårdens vin sålts till den lokala uppköparen. Odlingarna uppgår till ca 40 hektar och man odlar hållbart med ekologiska förtecken för att hålla jorden levande och bevara karaktär och kvalitet i vinerna.

Markerna består i stora drag av 3 olika typer av jordmån; rullstenar, sluttningar med sandsten och kalksten lite högre upp i terrängen. Bröderna skapar sina viner utiffrån varje jordmån för att låta terroir lysa igenom i vinerna. Traditionen och historien är viktigt för bröderna som håller det levande genom att exempelvis bevara och nyplantera gamla druvsorter som Alicante Bouschet.

Vinerna har fått en rad utmärkelser och vinet Viranel V fanns med på Decanters lista “Top 50 wines of the year”. Andrew Jefford har klassat vinet som “Grand Cru of Chinian” och den ansedda Guide Hachette har belönat flera av vinerna med både en och två stjärnor.