Domaine Jean-David.

Beau Nez.

Domaine Jean-David hittar vi utanför byn Séguret, vid foten av bergskedjan Dentelles de Montmirail, Jean-David driver den lilla vingården tillsammans med sin fru Martine och de har långa anor att luta sig mot. Vindruvor har odlats i familjen i generationer, ända sedan 1560!

Jean-David är en passionerad och terroir-fokuserad vinmakare som inte kompromissar, följer naturens villkor och skapar sina viner så naturligt det är möjligt. Sedan mitten av 80-talet har han arbetat ekologiskt och arbetet har burit frukt. Idag är vinfälten på 17 hektar fyllda med friska motståndskraftiga vinrankor, som producerar druvor av topp-kvalitet.

Det mesta av arbetet i vingården är manuellt. Druvorna till hans Côtes du Rhône viner växer på terrasser med kalkrika lerjordar i Ouvèze, medan druvorna till hans Côtes du Rhône Villages Sèguret finns på sluttningar vid bergskedjan Dentelles de Montmirail, i närheten av Gigondas.

Vinifieringen är mycket traditionell och fri från tillsatser, förutom en extremt liten dos av svavel vid buteljeringen. Alla druvor vinifieras separat och blandningarna styrs av årgångens förutsättningar och det vin han vill skapa. Gårdens viner är ekologiskt certifierade och gården har en stjärna (2017) i guiden “Frankrikes bästa viner” som ges ut av La Revue Du Vin de France!.

“Le Beau Nez” är kanske Jean Davids mest omtalade vin. Namnet är en fransk ordlek…vacker näsa eller mössa…. Beau Nez (vacker näsa) uttalas likadant som Bonnet (mössa, luva)..