Domaine Henri Bonneau.

Legenden i Châteuneuf-du-Pape.

Henri Bonneau lämnade jordelivet 2016, men har satt outplånliga avtryck i historien, Han lyfte vinmakandet till en ny nivå med en kompromisslöshet och egensinnighet som ingen (eller ytterst få) någonsin nått upp till. Som få vinmakare blev hans bortgång en nyhet i Frankrike långt utanför den traditionella vinpressen.

Han var 12e generationen vinmakare och gjorde sitt första vin redan 1956. Han var hantverket personifierat enligt den gamla skolan där kunskaperna gick i arv. Idag är det sonen Marcel, tillsammans med deras mångåriga medhjälpare Regis Charmasson, som håller traditionen och arvet levande.

Odlingarna består av ca 6 hektar, mestadels Grenache med mindre mängder Mourvèdre, Counoise och Vaccarèse fördelade på 13 odlingslotter. Majoriteten hittar man uppe på den eftertraktade platån La Crau öster o byn.

Henri var den främste som tillämpade, och drog till sin spets kanske, ett extremt lågt skördeuttag, sen skörd och en lång lagring på fat. Han var enligt många framförallt en mästare i konsten att blanda utifrån förutsättningarna varje år för att skapa sina olika cuvéer.

Det är inte alla förunnat att kunna erbjuda Henri Bonneaus skapelser, så vi är glada och stolta över att kunna erbjuda dessa mästerliga viner.