Domaine Lafran-Veyrolles.

En liten storhet.

Lafran-Veyrolles är en av Bandols äldsta vingårdar i hjärtat av Bandol i närheten av byn La Cadière d’Azur. I denna vackra oas verkar tiden stå stilla. Historien går tillbaka till 1600-talet. Namnet Lafran är spårat till 1641 då Melchion Lafran registrerade gården som ”bastide” med verksamheter som vinodling, olivodling och odling av valnötsträd.

Idag ägs och drivs vingården av familjen Jouve-Ferec sedan generationer. Ansvarig för odlingarna och vinframställningen är sedan många år Jean-Marie Castel, som tog över efter sin far.

Vingården är liten och man odlar endast ca 10 ha, varav 6 ha Mourvèdre, som trivs utmärkt i den kalkhaltiga leriga jorden då den bibehåller fuktigheten under torrperioderna. Gården drivs med stor respekt för naturen.

Största delen av produktionen består av rött vin, men även friska smakrika vita och en utsökt rosé. Vinerna lagras på stora ekfat, foudres, minst 18 månader för de röda. De gör 2 röda cuvéer, en med 95 % Mourvèdre och en lite “snällare” variant med mindre andel. Båda är maffiga, fylliga och kryddiga packade med mörka bär.

I December 2013 fick gårdens röda Cuvée Tradition 2011 omnämnandet “Coup de Coeur” av La Revue du Vin de France.