Rhône.

Inte bara påvens hemvist.

Rhône har fått ett stort uppsving de senaste åren och är idag ett av de mest omskrivna områdena i Frankrike. Vinerna har mycket karaktär och smaker av mörka bär, charkuterier, vitpeppar och örter. Här hittar vi många små, skickliga vinmakare som ofta varit verksamma i generationer.

I norr regerar Syrah och i söder är Grenache den dominerande druvan. I norra Rhône finner vi områden som Crozes-Hermitage, St Joseph, Côte-Rôtie, Condrieu m.fl. I södra Rhône ligger Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages samt kända distrikt som Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Tavel, Gigondas, Vacqueyras m.fl.

De allra flesta viner från södra Rhône är blandningar. Det finns 5 huvudsakliga blå sorter, även om andra används och den mest kända vinregionen, Châteauneuf-du-Pape, kan göras från så många som 13 olika sorter.

Grenache bidrar med alkohol, värme samt mild saftig frukt och är en idealisk bas i blandningarna. Planteringar av Syrah i södra Rhône har ökat och det är en allt viktigare komponent i blandningar. Syrah lägger färg, ryggrad, tanniner och mjuk mogen frukt till blandningar. Andra druvor som används är Carignan (ger kryddig frukt), Cinsault (ger röda frukter) och även Mourvèdre (adderar syra, mogna kryddiga bär och inslag av tobak).