Alsace.

Mycket mer än Riesling.

Alsace i sydöstra Frankrike har en brokig historia. Det har genom historien tillhört både Frankrike och Tyskland och de senaste 150 åren har området bytt nationalitet fyra gånger, vilket präglat regionen som i många avseenden är en egendomlig blandning av franskt och tyskt.

Området är ca 15 mil långt och löper längs bergskedjan Vogeserna i väster och floden Rhen i öster. Det är ett fantastiskt vackert landskap med härlig matkultur och genomgående stor gästfrihet. Väl värt ett besök!

De ursprungliga ”ädla” druvorna, Riesling, Pinot Gris, Gewurtztraminer och Muscat, har väldigt olika karaktär. Riesling, områdets oinskränkta kung, ger viner med mycket mineralton och hög syra, Pinot Gris ger fylliga, kryddiga och nästan rökiga viner. Gewurtztraminer å sin sida producerar parfymerade viner medan Muscat ger mer aromatiska viner.

Övriga druvor som odlas är exempelvis Pinot Blanc och Sylvaner. Den enda blå druva som får odlas och användas för vinframställning är Pinot Noir. De flesta viner är AOP Alsace, men det finns ett antal områden som har Grand Cru status.