Bourgogne.

Inte bara kändisar.

Bourgogne börjar i Chablis i norr och sträcker sig genom Côte d’Or söder om Dijon ner till Mâconnais och Beaujolais. Klassificeringen av AOP (Appellation d’Origine Protégée) är minst sagt komplex och här är odlarens rykte och kunskap viktigare är den status hans AOC ger. Bourgogne förknippas lätt med röda viner men de vita vinerna är minst lika betydelsefulla som de röda. Den dominerande blå druvan är Pinot Noir, detta är dess hemvist. Bland de vita är Chardonnay i särklass vanligast.

Kända vinbyar för röda viner är Corton, Gevrey-Chambertin, Marsannay, Chambolle-Musigny, Vosne-Romanée m.fl. som producerar stora röda viner. Några av världens förnämsta vita viner produceras här i området Côte de Beaune i södra delen av Bourgogne. Mersault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet m.fl. är världsberömda AOC. I norr lite vid sidan av resten av Bourgogne hittar vi Chablis där det också produceras vita viner på Chardonnay i världsklass.

Vi säljer vita viner från Puligny-Montrachet, St Aubin, Narvaux och Mersault producerade av Domaine Philippe Chavy. Vinerna från Puligny-Montrachet är världsberömda och hett eftertraktade. Vi är även stolta att kunna förmedla pärlor från Follin-Arbelet i Aloxe-Corton, Alain Jeanniard i Morey-St-Denis och Decelle-Villa i Nuits-Saint-Georges.