Château Simone.

Ikon vin från Provence.

Det vackra slottet Château Simone, utsmyckat med tinnar och torn, har varit i familjen Rougiers ägo sedan 1830-talet. Historien förtäljer att munkar bedrev vinodlingar i området för 500 år sedan.

I familjen var det framförallt Jean Rougier som energiskt drev på arbetet för att vingården skulle få en appellation med namnet “Château Simone AOC”. År 1948 såg äntligen appellationen, benämnd AOP Palette, dagens ljus. Palette är beläget sydost om Aix-en-Provence och är en mycket liten spännande appellation på 46 hektar med mer än 25 tillåtna druvsorter.

Vingårdens 25 hektar vinodlingar, omgivna av vackra pinjeträd, finns på kalkhaltiga nordsluttningar runt slottet. Odlingarna har alltid behandlats med ekologiska metoder där kemiska gödningsmedel och syntetiska produkter är förbjudna. Familjen Rougier är mån om att bevara och föra traditioner vidare. Efter phylloxeran återplanterade de ett stort antal druvsorter som tidigare fanns i området.

Vingårdens viner är mycket karaktärsfulla och deras vita vin anses vara ett ikoniskt vin. Tidskriften La Revue du Vin de France har givit de bästa årgångarna av det vita vinet upp till 19/20 poäng och det högklassiga röda vinet får genomgående höga poäng.

Vingården är uppmärksammad i boken “Provence – Vita, röda och även roséviner” av Göran Boman.