Clos Saint Joseph.

Den sista utposten.

I en magiskt vacker dalgång belägen en bit upp i bergen norr om Nice ligger den lilla tysta byn Villars-sur-Var och här finner vi byns och områdets enda vinmakare, Roch Sassi.

Han är uppvuxen på vinfälten och har skördat druvor så länge han kan minnas, men valde tidigt att utbilda sig på annat håll. För 10 år sedan återvände Roch till byn med sin flickvän Constance och tog över gården efter sin far, Antoine Sassi, en legend sedan många år, fast besluten att driva vintraditionen vidare.

De odlar idag ca 4 hektar och odlingen sker enligt bio-dynamiska principer där kemiska hjälpmedel är bannlysta. Roch värnar traditionen och har inventerat byns gamla bortglömda druvsorter och återplanterat en del. Han skördar i princip alla druvor på en och samma dag. Då de inte har några anställda hjälper hela byn till och skörden avslutas med en storslagen skördefest. Vinifieringen är hantverksmässig.

Det kyliga klimatet med minusgrader på vintern och den korta perioden då det är tillräckligt varmt för att druvorna skall mogna bidrar till en sensationell friskhet i vinerna. Roch säljer 95 % av sina viner inom en radie av 50 kilometer. Vinerna är mycket komplexa och utstrålar elegans, balans och harmoni. Föreställ er gärna den lilla tysta bergsbyn när ni sipprar på dessa skönheter!

Här hittar du lite mer läsning om Roch Sassi på Clos Saint Joseph!