Coste Moynier.

Kargt.

Strax utanför den lilla byn Saint Christol finner vi de passionerade ägarna, Luc och Elisabeth Moynier, till vingården Domaine de la Coste Moynier. Här, nordväst om Montpellier i norra Languedoc, är jorden stenig, mager och karg med ett varmt klimat där vindarna Mistral och Tramontane ofta gör sig påminda.

Luc och Elisabeth härstammar båda från familjer med anor från vinodling långt tillbaka i tiden. År 1975  startade paret sin lilla vingård i Saint Christol, som har utvecklats och vuxit sedan dess.

Luc upptäckte tidigt möjligheten med den karga jordmånen för att skapa högkvalitativa viner med karaktär. Terroir ger sin påverkan på vinerna tydligt här och de utmärker sig med en liten strävhet, fin mineralitet och “karghet”. Luc odlar hållbart och minimerar mängden svavel i vinerna.

Vinerna är prisbelönade och cuvée Selectionné 2012 har förärats 2 stjärnor av 3 möjliga i Guide Hachette: “Under åren har domänen blivit en av referenserna i appellationen. Cuvéen är enastående (remarquable)…”. Årgång 2011 har fått 92 poäng av Robert Parkers The Wine Advocate.