Domaine Le Sang des Cailloux.

Röd jord.

Le Sang des Cailloux är belägen mitt emot den vackra bergskedjan Dentelles de Montmirail mellan orterna Sarrians och Vacqueyras. Idag ägs och drivs verksamheten av den entusiastiske personligheten Monsieur Serge Férigoule. Efter avslutade vinstudier i Montpellier längtade Serge tillbaka till fälten och började arbeta på vingården 1979 för att helt ta över verksamheten 1990 (samma år som Vacqueyras fick sin egna appellation). Generationsskiftet är säkrat då de 3 barnen är aktiva i arbetet på gården.

Odlingarna på 17 hektar ligger uppe på en platå, “Plateau de Garrigue”, där den röda lerjorden, kalkstenen och de runda stenarna, sk galets roulés, ger intensitet och djup till vinerna. Den karga och torra jordmånen ger en lägre avkastning vilket bidrar till att vinerna blir koncentrerade. Sedan 2010 är odlingen ekologiskt certifierad och biodynamisk sedan 2012. Serge producerar årligen 2 röda cuvéer, “la cuvée traditionelle” och “la cuvée vieilles vignes”. Exceptionella år görs en special cuvée på ett urval av druvor från de äldsta vinstockarna. Vingården omnämns med en stjärna i La Revue du Vin de France!

Le Sang des Cailloux betyder “stenarnas blod”. På våren lyser rullstenarna ljusgråa mot den röda jorden, som om de har blött…

Läs mer här om den karismatiske Serge och hans viner!