Domaine Jolivet.

Årets upptäckt.

Bastien Jolivet är 3:e generationen vinmakare på familjegården som ligger i den lilla byn Saint-Jean de Muzols i appellationen Saint-Joseph på högra sidan av floden Rhône. Efter att ha arbetat på några vingårdar utomlands tog Bastien med stolthet över familjegården 2014. Hans far och farfar sålde sina druvor till det lokala kooperativet, men Bastien ville skapa ett eget vin på de fina druvorna som växer på gården.

Bastien odlar ca 10 hektar och vinodlingarna ligger mycket vackert med en syd/sydost exponering. Han odlar mest Syrah och en del av dessa är mycket gamla. Här finns även gröna druvor där största delen är Marsanne, men även Roussanne och Viognier. Vinodlingarna ligger dels på slättland men mestadels på branta sluttningar med stödmurar för att hålla kvar jorden.

Den ansedda franska tidskriften La Revue du Vin de France utsåg Bastien till Årets upptäckt 2020. Även BKWine har uppmärksammat honom i en artikel, med titeln “Ny stjärna i Saint Joseph: Domaine Bastien Jolivet, superba röda och vita viner“.

Bastien gör 5 cuvéer och samtliga uppvisar en imponerande balans, elegans och smakrikedom.