Domaine Grand Guilhem.

Lerkrusens mästare.

Bland de karga kullarna i Corbières, i den lila byn Cascastel-des-Corbières, hittar vi den småskaliga producenten Domaine Grand Guilhem. Allt är litet här, förutom vinerna som är storartade. Gården drivs av Gilles och Séverine Contrepois och odlingen på 12 hektar är certifierad ekologisk sedan 2004. Vinifieringen sker helt manuellt, hantverksmässigt och utan tillsatser.

Gilles outsinliga nyfikenhet visar sig bland annat i ett av hans röda viner, som består av 80 % röda druvor och 20 % gröna druvor och som efter vinifiering lagras på stora handgjorda lerkrus. Han är ytterst terroir-driven och lerkrusen tillåter vinet att andas utan att förändra dess karaktär.

Naturvinerna är enastående friska, koncentrerade, eleganta och med en fenomenal syra som bär fram en smakpalett av mörka bär, kryddor och örter. Jordmånen består till stora delar av skiffer, som bidrar till den härliga syran och mineraliteten. Ett extremt lågt skördeuttag ger vinerna dess koncentration.

Vinerna är prisbelönta och uppmärksammade av fransk vinpress. Cuvée “Angels” årgång 2012 har fått 2 av 3 stjärnor i den ansedda vinguiden Guide Hachette.