Château Saint Martin de la Garrigue.

Vilda örter.

Det vackra slottet Château St. Martin de la Garrigue har anor från 1400-talet och ligger utanför Montagnac på gränsen mellan Pèzenas och Grès de Montpellier i Languedoc. Verksamheten drivs av den energiske Jean-Luc Parret och den passionerade vinmakaren Gilles Habit, ett utmärkt radarpar. Vinkällaren är magnifik och vinifieringen är lika hantverksmässig som förr i tiden.

Slottets odlingar gränsar till omgivande marker med Garrigue buskar, pinje- och olivträd som ger jorden sin karaktär och vinerna sin typiska örtighet. Tio blå druvsorter och åtta gröna ger möjlighet att skapa en bred palett av olika typer av viner. Små skördeuttag, sen skörd och ett gediget hantverk visar sig i ytterst välgjorda viner.

Det röda Cuvée Bronzinelle har vunnit silvermedalj vid Concours Général de Paris och den fina utmärkelsen “Coup de Coeur” av Bettane et Desseauve. Slottet gör även ett av de mest välgjorda vinerna på druvan Piquepol, som har förärats en egen appellation. En njutning med ostron och andra skaldjur!

Slottet återfinns på listan över de 100 bästa producenterna i Languedoc-Roussillon, sammanställd av den ansedda guiden Gilbert & Gaillard. Det finns ca 30.000 vinodlare i regionen…